Zindelijkheid

Twee grote bruine ogen kijken je beschaamd aan en een weeïge geur trekt door het huis. Oeps, puplief heeft een poepje gedaan…

heidewachtelboerderij

Zindelijkheid kan voor veel kersverse pupeigenaren een struikelblok zijn en voor sommigen zelfs een overweging om voor een oudere hond te kiezen in plaats van een pup. Er zijn echter genoeg hulpmiddelen en praktische weetjes waarmee het zindelijk maken alles behalve een crime hoeft te zijn. Gemiddeld is een pup binnen één of twee weken namelijk al zindelijk.

Bench
Het gebruik van een bench is een ideaal hulpmiddel bij het zindelijk maken. Het is belangrijk dat een pup de bench gaat zien als zijn slaapplaats, deze zal hij niet graag willen bevuilen. Zo leert hij om de behoefte langer op te houden. Door de bench te verkleinen, ziet de pup deze eerder als zijn slaapplaats. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een omgekeerde doos helemaal vooraan in de bench te plaatsen. Zo blijft er alleen ruimte over om te slapen. Zorg wel dat er altijd een waterbak in de bench kan staan/ hangen.

Routine
Na het slapen zal een pup altijd een plas willen doen. Pak hem dus op uit de bench en zet hem op een plek buiten waar hij zijn behoefte mag doen. Laat de pup niet zelf uit de bench wandelen zolang hij nog niet zindelijk is, want na de eerste passen zal hij een plasje doen. Begin met uitlaten niet van huis om een overgang te maken. Denk hierbij aan een plekje in de tuin of een krat/ doos met zand buiten. Zodra hij snapt wat de bedoeling is, dan kun je een plekje verderop opzoeken. Ga in het begin niet spelen tijdens het uitstapje naar buiten, het moet voor de pup namelijk duidelijk worden wat de reden van zijn uitstapje naar buiten is: een plasje en/of poepje.

Belangrijk: Totdat de pup de volledige parvo vaccinatie heeft gehad (6 en 9 weken enting), is het verstandig de pup niet uit te laten op druk bezochte uitlaatplaatsen. Parvo is namelijk een zeer besmettelijke infectieziekte die door uitwerpselen wordt overgedragen. En juist pups zijn daar heel gevoelig voor!

 

Rust, Reinheid en Regelmaat
Zoals bij de meeste zaken aangaande de opvoeding is ook bij het zindelijk maken regelmaat en consequent zijn erg belangrijk. De hond is een gewoontedier en leert zich een ritme heel snel aan. Begin daarom met vaste voertijden (3x per dag voor een pup en 2x per dag vanaf 3 maanden). Dit zorgt voor een regelmatige vertering en dus vaste tijden waarop de behoefte gedaan wordt: na het eten is dit gemiddeld binnen een half uur.

Las regelmatig een kort behoefte-uitstapje naar buiten in (dus geen grote wandeling). Begin met tussen de 3-6 keer per dag, bijvoorbeeld na het ontbijt, koffiepauze, lunch, koffiepauze, avondeten en voor het slapen gaan. Heeft de pup tijdens het behoefte-uitstapje zijn behoefte niet gedaan, houd hem dan enigszins in de gaten zodra hij weer binnen is (of zet hem in de bench als u hem alleen laat). Hij zal in het begin namelijk moeten leren dat hij in dat geval tot het volgende uitstapje moet wachten. Loop hem echter niet angstvallig achterna uit angst voor een ongelukje. De pup kan hier onrustig en zenuwachtig van worden en een angstige of zenuwachtige hond is gevoeliger voor een ongelukje!

Ochtendgloren
De ene pup meldt zich al voor de haan kraait en een andere staat je een paar uurtjes extra nachtrust toe. Wanneer een pup enkele uren heeft doorgeslapen en duidelijk maakt dat hij zijn behoefte écht niet meer kan ophouden, laat je hem even uit. Mocht je een vroege vogel in huis hebben, dan kun je het uitstapje steeds verder vooruitschuiven en als je na het uitstapje nog niet van plan bent op te staan, dan gaat hij daarna gewoon terug in de bench.

Maniertjes
Ondanks de regelmatige uitstapjes kan de pup in het begin tussen de uitstapjes door ook de drang krijgen zijn behoefte te doen. Dit gedrag is zeer hekenbaar: hij gaat rondjes lopen (achtjes) en snuffelt met de neus over de grond. Pak hem in dat geval op en zet hem op de plek waar hij zijn behoefte mag doen, ga echter niet spelen (eventueel pas 10 minuten daarna). Vergeet niet om daarna wel gewoon het geplande uitstapje te doen, ondanks dat de behoefte al gedaan is!

Oeps, toch een ongelukje…
Om ongelukjes te voorkomen zet je hem in de bench wanneer je even geen toezicht kunt houden. Mocht je toch een plas of hoopje tegenkomen: de pup is het al lang weer vergeten dus pak een dweil en negeer het. Dat is het risico van het vak! Er zijn zogenaamde urinevreters in de handel die de eiwitten van de urine afbreken, waardoor de geur helemaal wordt weggehaald. Zo ruikt ook de hond de plek van het ongelukje niet meer, waardoor hij het niet zal herkennen als een plek waar de behoefte mag worden gedaan.

Alleen wanneer je hem op heterdaad betrapt kun je de pup oppakken en naar buiten brengen. Niet straffen, niet met de neus door het plasje wrijven of iets dergelijks, daar raakt hij alleen onzeker van.

Printvriendelijke versie